Ditt anmälningsnummer får du när du gjort en anmälan till en utbildning på antagning.se. Du kan se det när du är inloggad på Mina sidor. Numret består av sju eller åtta siffror. Skärmdump från antagning.se.
Anmälningsnummer och motto behövs för att koordinatorerna ska kunna hålla reda på vem som gjort vilket Arkitektprov.
Jurybedömningen görs helt anonymt. Därför får inga namn eller andra personuppgifter synas på hem- och provuppgifter.
Hemuppgiften ska skickas till det lärosäte där du vill göra delprov 2 (provdagar) om du går vidare. Vanligtvis är det enklast att välja det lärosäte som ligger närmast. Du kan alltså välja Lund om du bor närmast Lund, även fast du på antagning.se angett Göteborg som förstahandsval när du sökt utbildning.
Nej! Om du skickar hemuppgifter till flera lärosäten kommer den hemuppgift som är skickad till ditt 1:a handsval att bedömas. Övriga inskickade alternativ kommer inte att bedömas.
Information gällande inlämningstider visas på arkitektprovet.se under Delprov 1.
Se svar här. Deltagarna får inte något facit eftersom det inte existerar något sådant.
De som gått vidare till delprov 2 ser detta på sin sida på antagning.se under fliken meddelande. Detta måste du själv kontrollera med jämna mellanrum kring datumen som finns i tidsplanen. Deltagare som gått vidare kommer också att vid denna tidpunkt få detaljerad information kring formen för delprov 2.
Besked om du bedömts som Godkänd eller ej meddelas via antagning.se. Du som har bedömts som Godkänd tilldelas samtidigt ett meritvärde i urvalsgruppen. Vi meddelar inte besked via e-post före meddelande på antagning.se.
Poäng vid jurybedömning omvandlas till meritvärde i en nummerserie där högsta meritvärde är 799. Prov som inte bedömts uppnå nivån för att kunna antas i urvalsgruppen tilldelas inget meritvärde.
Nej, vi har inte möjlighet att ge personlig feedback eller ytterligare information om bedömningen än det resultat du meddelats via antagning.se. Ditt prov har bedömts av en jurygrupp som består av arkitekter vid de fyra anordnande lärosätena enligt etablerade rutiner och bedömningskriterier.
Nej, juryns beslut kan inte överklagas.
Nej, det finns ingen åldersgräns.
1. Du anmäler dig på antagning.se till den/de arkitektutbildningar du vill söka. Du ökar dina möjligheter att läsa till arkitekt genom att söka till alla utbildningarna.
2. För att delta i Arkitektprovet ska du skicka eller på plats lämna in en hemuppgift till det lärosäte som ligger närmast din hemort. Detta lärosäte kommer att kalla dig till delprov 2, om du går vidare.
Se svar på hemsidan under fliken Provet/bedömningskriterier.
Nej. 2/3 av platserna tillsätts på samma sätt som på andra utbildningsprogram, d.v.s. via betyg och högskoleprov. Arkitektprovet är helt enkelt ytterligare en urvalsgrupp till arkitektutbildningen.
I urvalet till de fyra arkitektutbildningarna går ca. tredjedel av nybörjarplatserna till dem som har ett resultat från Arkitektprovet.
Enbart sökande som efter delprov 2 tilldelats ett meritvärde konkurrerar om platserna i urvalsgrupp AU (alternativt urval). De sökande måste precis som i de andra urvalsgrupperna uppfylla grundläggande samt särskild behörighet för att kunna delta i urvalet.
Ja, det är ett sätt att öka sina möjligheter. Alla tre har egna urvalsgrupper. Det finns inga kopplingar mellan grupperna, man söker i var och en för sig.
Nej! Resultatet i Arkitektprovet påverkar inte de andra urvalsgrupperna.
Ja, det finns bara ett Arkitektprov. Ditt provresultat gäller sedan för antagning till alla fyra svenska arkitektutbildningar.
Ja, du får delta i Arkitektprovet om du vill, men du kan inte antas om du inte uppfyller behörighetskraven. Du måste dock anmäla dig via antagning.se till ett arkitektprogram för att få göra Arkitektprovet. Resultat för obehöriga publiceras inte på antagning.se. Ej behörig som genomfört delprov 2 och vill veta sitt resultat ska kontakta info@arkitektprovet.se efter delprov 2.
Det är mycket osäkert att lita på vad som gällde förra året, eftersom betygssnitten bland de som antas går upp och ned. Det kan till exempel hända om antalet utbildningsplatser ändras på något lärosäte. Även om du har mycket bra betyg kan det därför vara en bra komplettering att också göra Arkitektprovet och/eller Högskoleprovet. Men det går att söka enbart via betyg.
Nej. Det går att söka till alla fyra lärosätena. Vi rekommenderar att du sätter prioriteringsordningen utifrån var du vill studera.
Alla utbildningsprogram har fler sökande än antal platser och därför görs ett urval. För att delta i urvalet ska du först och främst uppfylla samtliga behörighetskrav. I din anmälan på antagning.se måste du sätta de utbildningar du valt i prioritetsordning. Med det menas att du sätter den utbildning du helst vill gå överst, den du kan tänka dig i andra hand som nummer två och så vidare. Du bör därför söka alla fyra arkitektprogrammen för att öka chansen att bli antagen till ett av dessa via Arkitektprovet. Om du blir reserv till sitt förstahandsval men tex antagen till ditt andrahandsval så står du kvar som reserv till förstahandsvalet även om du tackar ja till andrahandsvalet. Du måste aktivt välja att stå kvar som reserv till förstahandsvalet.
Urvalsprocessen är upplagd som den är på grund av det stora söktrycket till arkitektutbildningarna. De deltagare som i sina hemuppgifter visar förmågor enligt de bedömningskriterier juryn bedömer utifrån kallas till delprov 2. Arkitektutbildningarna har samtidigt ett bestämt antal platser för antagningsomgången och därför ett maxantal som kan antas i urvalsgruppen. Därför är det varken administrativt motiverbart eller schysst mot deltagaren att kalla deltagare till delprov 2 som juryn vid hemuppgiften bedömer inte kommer kunna konkurrera om en utbildningsplats. Detta betyder inte att juryn anser att deltagaren är olämplig eller saknar potential att kunna bli arkitekt.
För dig som går vidare till delprov 2 ska anmälan om funktionsvariation inklusive läkarintygets sammanfattning ha inkommit senast den 31 maj. Kontakta info@arkitektprovet.se.
Varje år brukar mellan 600 och 900 hemuppgifter lämnas in. Mellan 300 och 450 brukar efter hemuppgiftsbedömningen gå vidare till delprov 2, beroende på kvalitet. Mellan 120 och 170 prov brukar rangordnas för antagning via urvalsgruppen ”AU” (alternativt urval) – återigen beroende på kvalitet.
Ja! Du måste delta under båda provdagarna i juni om du går vidare till delprov 2.
Nej, provresultatet gäller endast för antagning det år det görs.